Bank Axess
VISA
VISA
MasterCard
MasterCard
Bring
Posten
Mypack

Nyheter

11.12.2018 - Godox ringlamper + AD400PRO

Klikk her for full oversikt.

Facebook

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker! 


Vi kommer her til å gå igjennom det grunnleggende for å ta spektakulære bilder av en ballong i det den sprekker.

Det er enklere - og rimeligere - å få til enn du sikkert tror. Du trenger bare det rette utstyret :-)


Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker


Hva du trenger

 
 
  • Kamerablits og stativ med holder
 
  • Et mørkt rom (evt. utendørs på kveldstid)
 
  • Ballonger og vann til disse
 
  • Oppheng til ballongene. Et bomstativ fungerer ypperlig.
 
  • En nål til å punktere ballongen
 
 

  


 

Først litt teori:


Vi kommer til å gå igjennom det mest grunnleggende du trenger å vite for å komme igang med høyhastighetsfotografering, men vi forutsetter at du vet hvordan du setter kameraet og blitsen i manuell modus. 

Høyhastighetsfotografering (high speed photography) er enkelt forklart det å fange noe som skjer veldig hurtig i et enkelt bilde. Mange bruker kameraets lukkerhastighet til dette, men du vil veldig ofte få bedre og mer forutsigbare resultater ved å la blitsen gjøre arbeidet for deg. Det å utløse et kamera tar en viss tid, så det kan ofte være en forsinkelse fra utløsermekanismen aktiveres til kameraet faktisk reagerer, noe som gjør at vi ikke klarer å synkronisere det hurtig nok til at resultatet blir bra.

Dette kan vi omgå ved å bruke et mørkt rom, et kamera satt i "Bulb"-modus og en blits. Vi kan i prinsippet da bruke blitsen som "lukkermekanisme", noe som gjør at vi omgår både kameraets forsinkelsesproblematikk og samtidig kan dra nytte av blitsens egenskaper til å tennes og slukkes svært hurtig (flash duration). Målet er å fryse bevegelsen så effektivt som mulig, og da kameraets lukkerhastighet ofte er begrenset til f.eks. 1/8000 sekund - noe som jo forsåvidt ikke er langsomt - men sammenlignet med kamerablitser som ofte kan tennes og slukkes iløpet av 1/40000 sekund (og enkelte enda hurtigere) skjønner vi at det å synkronisere blitsen istedet for selve kameraet stort sett vil gi oss et bedre resultat.

Det å ha et mørkt rom er svært viktig for å få gode resultater. Jo mørkere omgivelsene er, desto bedre. Er det andre lyskilder enn selve blitsen vi skal utløse vil eksponeringen begynne før vi ønsker, og resultatet blir at bevegelsen blir uskarp da den ikke fryses hurtig nok.


 

Forberedelser:

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Sørg først og fremst for at kameraet står støtt på stativet. Sett så kameraet i "Bulb"-modus og sett fokusering til manuell. (Du kan evt. vente med å sette fokuseringen til manuell til etter du har satt opp ballongen og gjort en autofokusering på den).


Sett ISO til en relativt lav verdi så du unngår bildestøy - 400 burde fungere fint - og blenderåpning til f.eks. f/4. Dette kan du dog eksperimentere med for å se hva som gir best resultat for akkurat ditt kamera/oppsett.

Har du et kamera som kan lagre bildene i 
RAW-format så velg dette. Det gir deg bedre redigeringsmuligheter i etterkant, men er ikke et krav for å oppnå gode resultater.

 

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Sett Triggertrap fjernutløseren til blits på stativet og monter stå blitsen på fjernutløseren.

Sett også blitsen i manuell modus (vil som oftest være indikert med en "M" i displayet) og skru effekten ned så langt det går. Desto mindre effekt - desto hurtigere vil blitsen tennes og slukkes.

Har blitsen din mulighet for å stilles helt ned til 1/128 gjør du det.

 

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Nå skal vi koble til selve Triggertrap fjernutløseren.

Plugg blitsutløseren som vi satt opp i avsnittet over inn i Triggertrap modulen og plugg så denne inn i telefonen eller nettbrettet ditt.

Start så opp Triggertrap-appen og velg "Sound Sensor" som utløsermetode. Gå så til innstillinger og dobbeltsjekk at "Sensor Reset Delay" står til 1 sekund. Sett lydfølsomheten til relativt lav så det ikke kreves så høy lyd for å utløse blitsen. Det kan være du trenger å eksperimentere litt med den innstillingen for å finne noe som fungerer for deg.

 

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Det er ønskelig å plassere telefonen eller nettbrettet så tett på ballongen som mulig for å registrere når ballongen sprekker. Desto nærmere den står, desto hurtigere vil blitsen utløses.

Nå er det jo slik at det skal vann inn i bildet(!) så vi ønsker å beskytte elektronikken i den grad det er mulig. Det kan derfor være hensiktsmessig å tre en gjennomsiktig plastpose over blits og telefon.

 

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Nå er det på tide å blåse opp ballongen. Bruk kun luft de første gangene mens du tester - det er ikke vits i å fylle den med vann før du vet at innstillingene du har valgt fungerer.

Sett kameraet slik du vil ha det og forsøk å komponere bildet slik at sluttresultatet blir tettest på det du ønsker. Som du sikkert skjønner kan det også være hensiktsmessig å ha en balje eller bøtte under ballongen.

Når det endelig er på tide å fotografere, fyller du balongen med vann. Merk deg at det kan lønne seg å blåse litt luft inn i ballongen i tillegg til vannet da dette gjør at lyden som oppstår når ballongen sprekker blir litt høyere.

 


 

Oppsettet er klart:

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

 

Når du er ferdig med oppsettet ditt skal du forhåpentligvis ha noe som ser ut som en variant av bildet over.

Ballongen er full av vann, kameraet er klar til dyst og fjernutløseren venter bare på det berømte "poppet" når ballongen sprekker.

 


 

Fotograferingen begynner:


Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Kamera, ballong og lys er nå klart til bruk og du kan slukke lyset i rommet.

Det er nå en fordel at du tester at alt fungerer. Sjekk at utstyret er skrudd på og at telefonen eller nettbrettet ikke er i hvilemodus. Kameraet må som nevnt være i "Bulb" modus. Trykk på utløserknappen på kameraet for å åpne lukkeren. Klapp i hendene en gang og blitsen skal utløses. Stans nå eksponeringen så lukkeren stenges og sjekk hvordan resultatet ble. Ble bildet for mørkt er det bedre (til en viss grad) å øke ISO-verdien på kameraet fremfor å øke effekten på blitsen.

Virket alt som det skulle kan vi nå prøve oss på ballongen. Gjenta prosedyren over, men denne gangen stikker du hull på ballongen og med litt hell skal du ende opp med noen flotte bilder tilsvarende de nedenfor.

PS. Det kan være en god ide med et par ekstra hender til å hjelpe til med å styre kameraet mens du sprekker ballongen - eller omvendt.

 


  

Resultater:

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

Hvordan fotografere en ballong med vann i det den sprekker

 


 

Til slutt:


Høyhastighetsfotografering er utrolig spennende og lærerikt og det er kun fantasien som setter begrensninger for hva du kan gjøre.

Bruk gjerne denne artikkelen som inspirasjon til å lage egne løsninger, og vi hører gjerne fra deg om du har lyst til å dele kreasjonene dine med oss :-)


 

Video: